Select Page

2000 - 2015

L’any 2000 va néixer un nou servei, el Club Esportiu l’Àngel-APASA, amb la finalitat de fomentar i potenciar l’esport com activitat física i lúdica. El nou club esportiu es va estrenar en els Jocs Specials Olympics, celebrats a Figueres. Era el segon cop que l’entitat participava en aquest esdeveniment.

Club Esportiu l'Àngel
Acte de signatura de Conveni amb Benestar Social

L’activitat de l’entitat va anar creixent de manera progressiva, amb nous reptes i projectes. D’aquesta manera, es va posar en marxa el contracte de transport especial dels alumnes del Centre d’Educació Especial amb els vehicles de l’entitat; es va participar en el Congreso de Familias de Personas con Retraso Mental -organitzat per APPS i FEAPS– amb la presentació d’una comunicació; es va crear la Unió d’Entitats d’Atenció a Persones amb Retard Mental, conjuntament amb altres associacions, i es va celebrar la Segona Trobada de Famílies. Així mateix, es va participar en la 1a Matinal Tècnica, organitzada per la Coordinadora de Profunds, mitjançant la presentació de dues comunicacions. En el mes de juliol es va signar el conveni entre l’Ajuntament d’Amposta i el Departament de Benestar Social per a la construcció del nou Centre Ocupacional i dos pisos. A la tardor d’aquell any, l’entitat va col·laborar a nivell associatiu amb les desgraciades riuades sofertes per la comarca del Montsià.

Durant l’any 2001 es va produir el 25è aniversari d’APASA. Per aquest motiu es van programar un ventall d’actes conmemoratius adreçats als diferents estaments socials, familiars, professionals i institucionals. Un dels projectes previstos fou la iniciativa d’executar el lloc web de l’entitat. Amb aquest projecte, l’entitat pretenia apropar-se més a la societat i posar de manifest tot allò que s’amaga al darrere d’unes sigles forjades en un llarg cami recorregut. Les aportacions i les imatges fotogràfiques publicades en aquest espai desprenen uns conceptes clau: suport, il·lusió, vocació de qualitat,….que són el que fan possible que avui cadascun dels nois i noies atesos al centre tingui capacitat per decidir en relació a la seva existència. APASA treballa per aquest objectiu: que tinguin passat, present i un futur millorable i que decideixin activament en les seves vides amb uns lligams harmoniosos amb el seu entorn més inmediat.

Cartell commemoratiu del 25è Aniversari de d'APASA
Placa President Macià

L’any 2003 l’entitat fou reconeguda amb la Placa President Macià de la Generalitat de Catalunya per la tasca realitzada a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies durant més de 25 anys a la comarca del Montsià.

El 25 de març es va inaugurar l’ampliació i el canvi d’ubicació del Centre Ocupacional i la Llar-Residència, dins del complex situat al Carrer Josep Tarradellas d’Amposta. Al mes de juliol, en un acte celebrat a les Drassanes de Barcelona, el Conseller en Cap va distingir APASA com una de les entitats representatives del sector de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya.

Inauguració del les noves instal·lacions del Centre Ocupacional l'Àngel
Visita Consellera d'Educació Marta Cid

L’any 2004 es va organitzar conjuntament amb ACELL i l’Ajuntament d’Amposta el XIIè Campionat Territorial de Natació. Van participar-hi 25 esportistes del Club Esportiu l’Àngel-APASA. Al mes de juny, 9 esportistes van participar als Special Olympics de Badalona. Després de l’estiu, el 24 d’octubre, APASA va organitzar la Va Trobada de Famílies d’Entitats d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual de les Terres de l’Ebre i comarques de Tarragona amb la participació de 300 persones aproximadament. Vam adquirir una furgoneta adaptada amb el suport de la Fundació Caixa Sabadell. Durant aquest mateix any es va produir la visita de la Consellera de Benestar i Família, la Sra. Anna Simó, i de la Consellera d’Educació, la Sra. Marta Cid, aquesta darrera amb un caràcter simbòlic molt especial, donada la seva vinculació laboral i afectiva amb l’entitat.

L’any 2005 va consolidar-se la tasca d’APASA per la inclusió social i esportiva de la persona amb discapacitat. D’aquesta manera, el 23 de gener es va celebrar a Amposta el XIIIè Campionat Territorial de Natació, organitzat un cop més per l’Ajuntament d’Amposta, ACELL i APASA. L’esdeveniment va comptar amb la participació de 52 esportistes, 27 d’ells del Club Esportiu L’Àngel. Amb l’objectiu d’implicar entitats privades en el finançament de projectes, el 26 de maig es va signar el conveni de col·laboració amb Caja Madrid pel Projecte d’Equipament de la Zona Lúdica Formativa i d’Estimulació Multisensorial a l’aire lliure. D’altra banda, el 18 de novembre es va presentar el pòster “L’aigua com a medi per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual”, en el marc de les VI Jornades de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya, celebrat a Reus. De la mateixa manera, el 6 de desembre es va presentar en el marc de la Fira de Mostres d’Amposta un vídeo amb la mateixa temàtica.

D’acord amb la finalitat de mantenir i millorar les relacions amb les administracions es va signar un conveni de pràctiques amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara per a treballadores familiars i amb l’Ajuntament de Deltebre, a través del Taller d’Ocupació de treballadores familiars. Finalment, pel que fa a les millores en els serveis de l’entitat, el Centre d’Educació Especial va passar de 3 a 4 unitats concertades, amb l’augment corresponent d’alumnes i de personal educatiu.

Equipament de la Zona Lúdica Formativa fruit del conveni de col·laboració amb Caja Madrid
Cartell primeres Jornades d'Estimulació Sensorial i Basal

L’any 2006 caldria destacar l’inici de l’aposta forta de l’entitat envers l’estimulació multisensorial, amb l’organització de les 1es.Jornades Estatals d’Estimulació Multisensorial que es va realitzar a Amposta durant dos dies, que va suposar un fort impuls a l’exterior de la nostra entitat. Vam formar a més de 200 professionals de tot l’estat espanyol.

Un altre punt força important aquest any va ser la consolidació de la pràctica esportiva que durant molts anys s’estava realitzant, amb l’organització de les 1ers.Jornades Esportives d’APASA i amb la coorganització de diferents campionats de Catalunya i Territorials a les nostres Terres de natació i petanca , i la participació en els Specials Olympics de Lloret de Mar.

L’any 2007, l’iniciem amb pas ferm referent a l’esport amb l’organització de campionat de basquet i petanca , i la consolidació de les Jornades Esportives , també amb noves millores d’infraestructura com són l’espai exterior vestibular. I caldria anomenar l’aposta de formació exterior de l’entitat amb l’organització del 1er. Curs Estatal d’Estimulació multisensorial a Deltebre. També a nivell intern creiem un nou programa que és la musicoterapia.

Cartell Jornades Esportives 2007
Presidenta Mercé Barberà

L’any 2008, va estar un any on es van iniciar les bases del projecte de futur de la nostra entitat, amb molts de canvis. En el mes de febrer vam estrenar el nou autobús adaptat per tal de millorar la qualitat del servei del transport. En el mes de juny es va renovar el president de l’associació, després de molts d’anys de dedicació i treball el Sr. Raül Ventura i Fumadó era substituït per la Sra. Mercè Barberà i Figols.

Per primer cop la nostra entitat comprava uns locals amb finançament propi per tal de fer nous equipaments per a noves perspectives de futur. També cal anomenar el gran salt qualitatiu dels professionals de la nostra amb la participació amb diferents congressos d’estimulació multisensorial i esports. Vàrem organitzar per segon any el curs d’estimulació multisensorial a Deltebre. Un fet significatiu va estar la coorganiztació amb l’ACELL per primer cop en un cap de setmana del campionat de Catalunya de Vela a Sant Carles de la Ràpita i d’Atletisme a Amposta, inaugurant la temporada esportiva, on les Terres de l’Ebre van ser la capital esportiva durant dos dies , i l’organització del 1r. Clínic Estatal de Rem per a persones amb discapacitat intel·lectual, sent pioners en aquest esport a escala estatal.

També hem creat un nou servei que és el PQPI per donar resposta a les necessitats educatives i formatives de les persones ateses als nostres serveis comarcals.

L’any 2009 destaquem l’inici de les obres de la futura Llar residència l’Ullal, situada al carrer Poble Nou d’Amposta i que compta amb una subvenció del Departament d’Acció Social i Ciutadania de 500.000 €. Per primer cop dos esportistes del Club, Laia Verge i Jordi Giménez van ser seleccionats per a participar en el Campionat d’Espanya d’Atletisme a Saragossa.
Es van celebrar les 2es Jornades Snoezelen d’Estimulació Multisensorial a les que van assistir quasi dues-centes persones de tot l’estat i que van comptar amb la presència de la Dra. Krista Mertens, Presidenta d’ISNA i d’Ad Verheuil, psicòleg holandès i creador del concepte snoezelen. S’instaura el 1r Memorial Pedro Pablo Berruezo Adelantado en record d’aquest magnífic professional. Dins del marc de Fira Amposta es va fer un reconeixement al cap de quinze anys de funcionament del Grup de Suport Familiar, participat per famílies professionals. S’inicia el treball en la metodologia de Planificació Centrada en la Persona per tal d’afavorir la participació de famílies i usuaris

Laia Verge i Jordi Gimenez amb xandall selecció Catalana
Inauguració Llar l'Ullal

L’any 2010 es va fer realitat la força d’una il·lusió amb la inauguració i posada en marxa de la Llar residència l’Ullal, amb 12 places que dóna resposta a les demandes residencials de les famílies.
S’inicia el procés d’acreditació segons el model de qualitat de FEAPS, amb la fase inicial d’autoavaluació amb la participació de famílies, usuaris i personal. També es presenta el projecte d’ampliació del Centre Ocupacional l’Àngel en 32 noves places. Per tal de millorar el servei de transport s’adquireix un microbús adaptat amb el suport del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Caixa Tarragona i l’Obra Social la Caixa. Deu esportistes van participar en el 1r Meeting Internacional Special Olímpics de Figueres i tres esportistes van ser seleccionats per participar en els XX Jocs Juvenils Europeus.

L’any 2011 es van celebrar les 3es Jornades Internacionals Snoezelen amb la participació de més de dos-cents professionals. Dos professionals de l’entitat participen en el Congrés d’ISNA a París. Per primer cop es realitza una enquesta de Clima Laboral a tot el personal i amb resultats satisfactoris que denotem la bona salut de l’entitat en l’àmbit laboral. Es participa en el 15è Aniversari dels Special Olímpis Reus 96.

Cartell Jornades Snoezelen

L’any 2013 destaquem la tornada als orígens, ja que l’Ajuntament d’Amposta ens cedeix el local situat al carrer Europa, 29-baixos per tal d’ampliar el Centre d’Educació Especial en tres noves unitats. S’engega la campanya “Jo sóc amic d’APASA” per tal d’implicar empreses i persones en la generació de nous recursos, essent el primer amic el jugador català de l’NBA Ricky Rubio. S’aprova el Pla Estratègic 2012-2015 que marca els objectius durant aquests quatre anys. Es crea un Espai de Reflexió Ètica per tal d’aprofundir amb el tema ètic com un dels pilars de l’actuació de l’entitat. S’inicia la campanya per a la signatura de convenis amb empreses i entitats de la societat civil. Es dóna de baixa el Servei de Tutela per incompatibilitat i es signa un conveni de col·laboració amb la Fundació Tutelar de les Terres de l’Ebre. Es celebra el 10è aniversari de la Llar residència l’Àngel.

L’any 2014 es posa en marxa el Centre Ocupacional Santa Bàrbara en un espai públic cedit per part de l’Ajuntament de la localitat. APASA surt d’Amposta. Es modifiquen els estatuts per adaptar-los als nous temps i es canvia el nom que passa a ser ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES DE PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL I DEL DESENVOLUPAMENT DE LA COMARCA DEL MONTSIÀ-APASA. Es decideix la compra d’un immoble a Amposta. Destaca la presència de l’entitat a les xarxes socials i mitjans de comunicació. Ens apropem a la xifra de 150 atesos entre tots els serveis i més de 100 persones treballant. 14 esportistes participen en els Special Olímpics Barcelona-Calella. Es crea l’AMPA de l’Escola. S’aprova el codi ètic de l’entitat.Al Centre Ocupacional es crea la Companya Teatral Sensacions que munta un espectacle multisensorial “El boletaire indecís”

Inauguració Centre Ocupacional Sta Bàrbara

L’any 2015, es participa en accions destinades a recaptar fons per a projectes puntuals, Cursa Solidària organitzada per l’Institut Montsià, exposició de pintures Els Àngels, Castell Solidari.
En l’àmbit esportiu, 4 esportistes del Club Esportiu l’Àngel-APASA premiats als Premis Ebrencs de l’Esport a càrrec de la Secretària de l’Esport a les TTEE, a la Gala de l’Esport Ampostí premi a la millor iniciativa d’Esport i Salut. Visita dels jugadors de bàsquet del Cantaires-Tortosa, per 1r primer cop es participa en la Marxa Specials Olympics a Barcelona prodefensa dels drets dels esportistes amb discapacitat.
Any del canvi de finançament dels Centres Ocupacionals i de les Llars residències, al mes de juliol es va passar al sistema de concertació. S’establí el copagament.
En el concert escolar s’augmentà una tutora per al curs 15-16.
Acte a FiraAmposta en record dels familiars membres de Junta traspassats i un reconeixement al Sr. Francesc Roca i Codorniu, president a principis dels 90.