Warning: Use of undefined constant full - assumed 'full' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/empatic2/public_html/apasa.org/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 10
}
+34 977 704 636 info@apasa.org

COORDINADORA DE CENTRES PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL DE CATALUNYA
AGRUPACIÓ CATALANA DE CENTRES PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL

Honorable Sr.Chakir El Homrani
Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies.
                                                          

Passeig del Taulat 266-270 08019 BARCELONA

Hble Sr. Chakir El Homrani

Mitjançant la present ens adrecem a vostè des de l’Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitats Intel·lectual de Catalunya, organització que representa i aglutina 30 entitats integrades per vora 4.400 professionals que atenen a 5.200 persones amb discapacitat intel·lectual amb alt grau d’afectació, i com a patronal negociadora del Conveni Col·lectiu de treball de Catalunya de Residències, Centres de Dia i Llars-Residència per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual (codi conveni no 790011950996).
En el context de la negociació, ha quedat palès que totes dues parts, patronal i sindical, volem convergir en cercar un marc laboral adequat, equilibrat i sostenible.
Tot i les bones voluntats existents, la realitat actual no ens permet poder assumir des de la part patronal amb els mòduls actuals, les peticions de millora de les condicions econòmiques que planteja la part sindical.
Com afegit, la pandèmia del COVID19 ha evidenciat encara més les debilitats del nostre sector. Ha agreujat l’estat en el que el sector ja es trobava, ha complicat encara més, el delicat estat econòmic de les entitats després de més d’una dècada de congelació de tarifes i infrafinançament dels serveis que repercuteix negativament vers la qualitat del servei prestat a les persones usuàries i vers els nostres professionals sense que s’hagi valorat l’esforç i la feina realitzada dia rere dia en la cura d’aquest col·lectiu tant vulnerable.
Des de l’inici de la pandèmia, ha estat exigent el treball realitzat de reorganització, proveïment d’equips de protecció, acompanyament emocional a famílies, persones ateses i professionals, amb el conseqüent desgast físic i emocional, incomprensió, dol i preocupació en els professionals.
Volem mirar cap endavant i treballar al costat de l’Administració però es necessari que hi hagi, per part del Govern, un reconeixement de la tasca realitzada i de millora del sector.
Hem de partir de la dignificació professional i sectorial i això comença reconeixent el sector social com el que és, un sector estratègic al que cal tenir en compte per a l’economia de futur; amb molts professionals preparats per lluitar en la millora no només de la qualitat de vida de les persones a les que atenem sinó també de la qualitat del servei que donem i com a conseqüència, de la millora de la societat en la que vivim. Tots acabarem necessitant i depenent d’aquest sector d’una forma o d’una altre i és el moment que el Govern i les Administracions així ho reconeguin i se’ns posi en valor.
Amb tal propòsit, considerem que els esforços s’han d’estructurar i focalitzar en una sèrie d’eixos de millora.

En concret:
1. Després d’11 anys sense increment de les taules salarials, reclamem l’increment del 9% 
 dels mòduls per poder dignificar les condicions dels nostres professionals i per poder reactivar l’economia del sector tant malmesa en els darrers anys i que el COVID19 encara ha agreujat més. 

2. No més discriminació del sector equiparant una paga extra pels professionals del sector de residencies i llars residències de discapacitat, equiparable al plantejament que s’està fent per els sanitaris i cossos de seguretat. Cal atendre necessitats de millorar de les condicions laborals dels professionals del sector social, especialment de les residències de gent gran i discapacitat. 

3. Compensació econòmica a les entitats, dels sobrecostos derivats de la gestió del COVID19 per:
·  La compra directa d’‘EPIS: mascaretes, guants, bates, proves diagnòstiques 

·  Llars que han gestionat el servei les 24 hores. 

·  La contractació extraordinària de professionals: baixes i cobertura superior per donar 
 l’atenció necessària i no deixar els centres descoberts de personal: Alhora que ha calgut reforçar plantilles on hi havien usuaris positius, per la tornada des dels hospitals de referència a les seves residències d’origen, sent necessari l’ampliació tant de personal d’atenció directa, Carta com de personal d’infermeria i sanitari. 

4. Demanem responsabilitat de la Generalitat de Catalunya envers les residències i llars residencies en:
·  Comunicació directa amb els representants socials de les Residències i Llars Residències. 

·  Pagament de les factures d’exercicis anteriors. 

·  Pagament de la facturació a 30 dies (actualment en molts casos superen els 60 dies). 

·  Agilitat de resposta davant les incidències. 

·  Manteniment dels circuits i suport actual per part dels Centres d’Atenció Primària amb 
 la designació de professionals de l’àmbit de la salut referents. 

·  Gestió de recursos necessaris i subministrament: EPIS, proves diagnòstiques etc. Cal 
 que ens garanteixin l’aprovisionament de material de protecció i de test diagnòstics per gestionar amb seguretat el pla de desescalada i el possible repunt que pugui haver durant l’any. 
 Només si treballem plegats, cooperem i ens esforcem per millorar, podrem avançar cap una equitat social real com en altres països hi és. Així s’ha demostrat aquests dos mesos on han sorgit iniciatives i compromisos que han ajudat a alleugerir el sistema de Salut i han apropat a la societat entre sí. 
A tal efecte, sol·licitem una reunió urgent on li exposarem directament les fonamentacions a les peticions formulades.


Atentament,


Dr. JOAQUIM SERRAHIMA I VILADEVALL 


President                                                                                            Cerdanyola del Vallès a 04 de juny de 2020 


scrit_conseller