APASA, compromesa amb les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies
APASA, compromesa amb les persones amb discapacitat intel·lectual i per coherència amb la nostra missió i valors, aposta per ser una organització sostenible, eficient, responsable, compromesa èticament i transparent davant la societat. Donant compliment a la llei 19/2013, de Transparència, accés a la informació pública i bon govern; a la llei 19/2014, de 29 de desembre, de Transparència, accés a la informació pública, i bon govern; i a l’Ordre JUS/152/2018, de 12 de setembre, per la qual s’estableix el nivell de subjecció de les fundacions i de les associacions declarades d’utilitat pública als instruments de transparència establerts per la Llei 21/2014, de 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública, posem a la vostra disposició la informació següent.
Informació Institucional i organitzativa
Amb el desig que sigui d’interès i utilitat, es posa a la vostra disposició la informació institucional i organitzativa d’APASA. Trobareu, a continuació, la composició de la Junta de Govern, l’organigrama de l’entitat i la principal normativa interna i externa a què està subjecta l’Associació. També documents rellevants com ara les memòries socials.
La Junta Directiva regeix, administra i representa l’associació
Componen aquest òrgan el president, el vicepresident, el secretari, el tresorer i els vocals. Aquests càrrecs son gratuïts i no reben cap compensació econòmica per les seves funcions. Les seves funcions estan recollides als Estatuts de l’Associació.
Principal normativa interna
• Igualtat. La igualtat és l’exigència de tractar a tothom amb la mateixa consideració i respecte, consisteix en no discriminar la persona per raó de sexe, edat, ètnia, creences, llengua, orientació sexual, situació econòmica i limitacions físiques o psíquiques.
• Autonomia i llibertat. Consisteix en la capacitat de la persona de prendre lliurement les seves decisions.
• Intimitat i confidencialitat. La intimitat és l’esfera personal de cadascú, on conviuen els valors humans i personals. El respecte a la intimitat reclama una actitud de respecte envers la intimitat física o corporal de la persona, el respecte a la seva intimitat psicològica o interior, i que es mantingui confidencial tota la informació relacionada amb la seva vida personal.
• Consciència social. La consciència social ajuda a ser conscient de com l’entorn pot afavorir o perjudicar el desenvolupament de les persones i suposa entendre les necessitats de l’altre.
• Competència. La competència és la capacitat per a realitzar una activitat de manera correcta, amb afany de millora i amb la preocupació de cercar en tot moment l’excel·lència.
• Responsabilitat i conducta ètica. És la capacitat d’una persona de ser la causa dels propis actes i assumir-ne les conseqüències. Ser responsable vol dir haver de respondre davant els altres de la pròpia conducta.
• Transparència. Informar de manera clara i precisa, a fi de que la informació sigui comprensible, sense ambigüitats per ser degudament compresa.
• Participació. La implantació d’una estratègia de participació requereix que el personal s’impliqui amb l’entitat millorant així els resultats dels projectes i plans.
• Desenvolupament personal i professional. És un procés de desenvolupament evolutiu i integral que les persones poden experimentar de manera contínua durant la seva trajectòria professional.
• Civisme. És el comportament de la persona que compleix amb els seus deures com a ciutadana, respecta les lleis i contribueix així al funcionament correcte de la societat i al benestar de la resta dels membres de la comunitat.
Principal normativa externa
- Llei 21/2014, del 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública
- Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.
- Decret 259/2008, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya.
- Decret 6/2008, de 21 de gener, pel qual s’assignen al Departament de Justícia les funcions traspassades a la Generalitat de Catalunya en matèria de declaració d’utilitat pública de les associacions i aplicació dels beneficis fiscals a associacions i fundacions.
- Decret 206/1999, de 27 de juliol. Reglament d’organització i funcionament del Registre d’associacions.
- Ordre JUS/152/2018, de 12 de setembre, per la qual s’estableix el nivell de subjecció de les fundacions i de les associacions declarades d’utilitat pública als instruments de transparència establertes per la Llei 21/2014, del 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública.
- Llei 49/2002, del 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals del mecenatge.
- Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.
- Llei 12/2007 de l’11 d’octubre, de serveis socials.
- Decret 142/2010, de l’11 d’octubre, pel qual s’aprova la Cartera de Serveis Socials 2010-2011.
- Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del sistema català de serveis socials.
- Decret 176/2000, de 15 de maig, de modificació del Decret 284/1996.
- Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació (LODE).
- Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (LOE).
- Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació (LEC).
- Decret 150/2017, del 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu.
- Decret 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica
Memòria social
Informació econòmica, financera i pressupostària
Amb el desig que sigui d’interès i utilitat, es posa a la vostra disposició la informació econòmica i administrativa d’APASA. A continuació trobareu documents com els comptes anuals, l’informe d’auditoria, les retribucions percebudes pels màxims responsables de l’entitat. De la mateixa manera, obrim l’accés a la informació referent als contractes establerts amb l’administració pública, als convenis subscrits i a les subvencions i els ajuts públics concedits.
Els membres de la Junta exerceixen el càrrec gratuïtament, segons l’Article 17.4 dels Estatuts.
Les retribucions del personal directiu no excedeixen del 150% del salari establert per càrrecs anàlegs en els convenis d’aplicació al sector segons l’Article 34 dels Estatuts.