Trajectòria superadmin 16 d'abril de 2024
APASA
APASA neix pel coratge i la necessitat d’un grup de pares i mares amb fills/es amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

APASA neix pel coratge i la necessitat d’un grup de pares i mares amb fills/es amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament que, conjuntament amb el recolzament d’una part de la societat civil i eclesiàstica d’Amposta, van mobilitzar-se per cercar ajuts i suports a fi de donar resposta a la seva problemàtica, creant-se l’octubre de  1976 amb les sigles APASA (Asociación de Padres de Alumnos Subnormales de Amposta) amb la creació “Col·legi-Guarderia” ubicant-se inicialment  la zona dels Xiribecs d’Amposta.

Els primers anys de l’entitat varen ser durs amb campanyes de sensibilització per tal de recaptar fons econòmics,  creant-se l’any 1979 el servei de teràpia ocupacional L’àngel  i amb la dècada dels 80 es planifica l’ampliació de nous serveis residencials i diürns i l’aparició de  professionals a l’entitat que dinamitzen les  noves activitats.

L’evolució de la nostra entitat ha anat lligada històricament a l’evolució d ela societat civil impolítica del país , adaptant se als canvis  històrics (LISMI,…) , sempre de la mà de l’Ajuntament d’Amposta i de la societat civil de les Terres de l’Ebre que ens han donat i ens donen suport.

L’any 1990 es van posar en funcionament les noves instal·lacions de l’entitat, amb la cessió de l’edifici per part de l’Ajuntament d’Amposta. Paral·lelament, van incorporar-se a la Junta de Govern tres regidors de l’Ajuntament d’Amposta. Aquell mateix any es va produir un nou canvi en la nomenclatura de l’associació.

Respectant les mateixes sigles, passa a anomenar-se “Associació de Famílies amb Disminuïts Psíquics de la Comarca del Montsià”, per tal d’eliminar les connotacions negatives del vocable “subnormal ” i reafirmar la seva voluntat comarcalista, amb l’ingrés de nous usuaris dels diferents pobles de la comarca (Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Masdenverge, Alcanar, Sta. Bàrbara…)

Dos anys més tard, l’any 1992 va inaugurar-se la Residència de Disminuïts Psíquics Severs i Profunds “IBERA”, donant resposta a les necessitats d’acolliment i d’atenció de 31 persones amb discapacitat intel·lectual.

L’any 1995, seguint amb la política de participació i formació de les famílies, es creen els Grups de Suport Familiar, amb la col·laboració d’APPS i el Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, amb la finalitat d’intercanviar experiències i descobrir aspectes positius de la col·laboració entre les persones afectades. Val a dir que aquesta iniciativa continua funcionant actualment fins l’any 2020 .

L’any 1996 es participa per primer cop en els Specials Olympics, celebrats a Reus i organitzats per l’ACELL (Federació Catalana d’Esports i Lleure), assolint un gran èxit esportiu i social.

L’any 1999 fou presentat el projecte d’ampliació del Centre Ocupacional i la creació d’habitatges.

CREACIÓ CLUB ESPORTIU I LA SALA SNOEZELEN

L’any 2000 va néixer un nou servei, el Club Esportiu l’Àngel-APASA amb la finalitat de fomentar i potenciar l’esport com activitat física i lúdica. El nou club esportiu es va estrenar en els Jocs Specials Olympics, celebrats a Figueres. Era el segon cop que l’entitat participava en aquest esdeveniment.

També aquest any es va crear la primera Sala multisensorial Snoezelen , per cercar el benestar emocional , físic i psíquic de les persones ateses mitjançant la filosofia Snoezelen, que s’aplica a tots els serveis de l’entitat.

En el mes de juliol es va signar el conveni entre l’Ajuntament d’Amposta i el Departament de Benestar Social per a la construcció del nou Centre Ocupacional L’Àngel i una llar -residència inaugurant-se l’any 2003.

L’any 2001 es va produir el 25è aniversari d’APASA. Per aquest motiu es van programar un ventall d’actes commemoratius adreçats als diferents estaments socials, familiars, professionals i institucionals.

L’any 2004 es va organitzar conjuntament amb ACELL i l’Ajuntament d’Amposta el XIIè Campionat Territorial de Natació, per tal de fomentar la pràctica esportiva , sent un dels eixos importants de casa nostra. Conjuntament l’any 2006 caldria destacar l’inici de l’aposta forta de l’entitat envers l’estimulació multi sensorial, amb l’organització de les 1es.Jornades Estatals d’Estimulació Multi sensorial que es va realitzar a Amposta durant dos dies, que va suposar un fort impuls a l’exterior de la nostra entitat. Vam formar a més de 200 professionals de tot l’estat espanyol.

Un altre punt força important aquest any va ser la consolidació de la pràctica esportiva que durant molts anys s’estava realitzant, amb l’organització de les 1ers.Jornades Esportives d’APASA i amb la coorganització de diferents campionats de Catalunya i Territorials a les nostres Terres de natació i petanca , i la participació en els Specials Olympics de Lloret de Mar.

L’any 2010 es va fer realitat la força d’una il·lusió amb la inauguració i posada en marxa de la Llar residència l’Ullal, amb 12 places que dóna resposta a les demandes residencials de les famílies i l’inici de l’ampliació de l’Escola per les demandes d’alumnes.

L’any 2014 es posa en marxa el Centre Ocupacional Santa Bàrbara en un espai públic cedit per part de l’Ajuntament de la localitat.  Es modifiquen els estatuts per adaptar-los als nous temps i es canvia el nom que passa a ser ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES DE PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL I DEL DESENVOLUPAMENT DE LA COMARCA DEL MONTSIÀ-APASA.

Es fa la reforma a la Llar-residència L’Àngel on s’actualitza mobiliari de zones comunes i es canvia part del d’habitacions, gràcies al suport de la Diputació de Tarragona i l’Obra Social La Caixa. Amb la creació de la unitat d’envelliment com a projecte pilot.

Realitzem diferents actes durant els anys 2017 i 2018 adreçats a la inclusió social de les persones ateses amb molt de significat com la realització del curtmetratge anomenat “Viu la màgia del Nadal” per part de les Llars-residència on els mateixos residents del servei són els actors. Es fa la presentació als Cinemes d’Amposta. I la col·laboració amb  FestiCam i l’Obra Social La Caixa on es du a terme l’espectacle “Xarxa Humana-Dreams” juntament a la companyia La Fura dels Baus. Usuaris, famílies i personal dels diferents serveis formen part d’aquesta xarxa.

En aquests darrers temps hem apostat per la sostenibilitat ambiental amb projectes mediambientals com la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les nostres instal·lacions i altres mesures d’estalvi energètic i consum responsable.

Aquests darrers anys hem inaugurat el nou servei de Teràpia Ocupacional Santa Bàrbara i l’ampliació d’espai i places del STO L’Àngel i Llar Residència