La Generalitat pagarà un 3% més a les entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual superadmin 22 de setembre de 2022

La Generalitat pagarà un 3% més a les entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual

 

La Generalitat pagarà un 3% més a les entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual

  • Es tracta del primer increment important de tarifes després de 10 anys dominats per la congelació i la rebaixa de tarifes
  • Part de l’increment revertirà en els salaris de les 5.000 persones que treballen en el sector

L’Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACCP), i altres entitats socials d’atenció a les persones, han acordat un increment de tarifes del 3% amb el departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. L’acord signat avui,22 de setembre, amb la consellera Violant Cervera, tindrà efectes des de l’1 de gener de 2022 i es materialitzarà mitjançant la publicació de l’Ordre corresponent en el Diari Oficial de la Generalitat.

Part d’aquest increment revertirà en les percepcions salarials de les persones treballadores a través de la negociació col·lectiva, i amb el propòsit de reconèixer la seva tasca professional i de mantenir i/o millorar la qualitat de la prestació dels serveis. L’objectiu final ésdonar unamajor estabilitat al sector d’atenció social a les persones i millorar la qualitat dels serveis que es presten.

L’ACCP valora positivament l’acord amb la conselleria després de 10 anys dominats per la congelació i la rebaixa de les tarifes dels serveis referenciats (2009-2019, la dècada perduda), però vol deixar constància de la gran preocupació i alarma del sector davant l’extraordinari increment dels costos, especialment en l’àmbit energètic i de l’alimentació que pateixen les entitats que presten serveis residencials. Des d’aquest punt de vista, aquest 3% d’augment serà del tot insuficient per poder cobrir el fort increment de costos que pateixen les entitats i l’IPC del propi any 2022.

A més, les entitats que presten serveis a les persones amb discapacitat intel·lectual, i altres entitats del sector social, han expressat llur preocupació per les conseqüències del fort infrafinançament crònic de la Xarxa de serveis socials d’atenció pública, que ha impactat directament en la falta d’estabilitat laboral i econòmica i en la fuga de personal assistencial cap altres sectors més reconeguts professionalment, com el sanitari.

Per tot això, l’ACCP considera l’acord signat avui un punt d’inici per avançar conjuntament amb la Generalitat cap a la millora del finançament de la Xarxa de serveis socials i del reconeixement de les condicions laborals de les persones treballadores del sector social d’atenció a les persones, per a una major estabilitat del sector i una millora de la qualitat dels serveis que es presten.

En aquest sentit, l’ACCP confia en la tasca del Departament de Drets Socials per a què

pugui fer realitat un increment molt més significatiu que el d’aquest any en les tarifes del sector per al 2023, i més després de l’anunci del conseller d’Economia, Jaume Giró, respecte a l’increment del sostre de despesa de la Generalitat en un 10,3% per l’any vinent respecte a 2022, la qual cosa permetrà fer uns pressupostos més expansius.

Qui som

La Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACCP) es va

constituir el 1995. Representa a les entitats que presten serveisresidencials, centres de dia i llars residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastornsdel desenvolupament, amb graus diversos de suport. Compta amb més de 30 de entitatssòcies, representatives de tot Catalunya, que atenen a més de 4.200 personesi donen feina a gairebé 5.000professionals.

Barcelona, 22 de setembre de 2022