Eress superadmin 16 d'abril de 2024

Eress

APASA
Espai de Reflexió Ètica en Serveis Socials d’APASA

És un espai de caràcter consultiu, interdisciplinari i plural. Té com a finalitat ser un espai per a l’anàlisi, la formació i l’assessorament sobre qüestions ètiques estant al servei de tota la comunitat que forma part de l’entitat (persones ateses, familiars, personal, voluntariat i membres de la Junta) per tal de contribuir a millorar la qualitat assistencial.

El objectius de l’ERESS són:
  • Impregnar tota l’organització de la reflexió ètica, per millorar la qualitat de l’atenció que reben les persones ateses.
  • Fomentar la formació en bioètica en totes les persones de l’entitat.
  • Assessorar en la definició de les polítiques de l’entitat.
  • Respectar i vetllar perquè es respectin els drets de totes les persones implicades en l’àmbit d’actuació d’aquest espai, vetllant especialment per la dignitat, llibertat, la intimitat i la integritat de les persones.
  • Revisar els protocols de l’entitat des d’una perspectiva ètica i/o crear-ne de nous per a la millora assistencial.
  • Ajudar a analitzar casos, assessorar i facilitar el procés deliberatiu de presa de decisions en les situacions de conflicte ètic entre les persones implicades en l’àmbit assistencial.
  • Respectar i vetllar perquè es respectin els drets de totes les persones implicades en l’àmbit d’actuació d’aquest espai, vetllant especialment per la dignitat, llibertat, la intimitat i la integritat de les persones.
  • Revisar els protocols de l’entitat des d’una perspectiva ètica i/o crear-ne de nous per a la millora assistencial.
  • Ajudar a analitzar casos, assessorar i facilitar el procés deliberatiu de presa de decisions en les situacions de conflicte ètic entre les persones implicades en l’àmbit assistencial.
Dignitat i valor de la persona. És el principi ètic primer i fonamental, és un valor intrínsec que posseeix tothom. La dignitat humana és el dret que té cada ésser humà, de ser respectat i valorat. S’ha de reconèixer la diferència de l’altre, acceptar-la i respectar-la.
Igualtat. La igualtat és l’exigència de tractar a tothom amb la mateixa consideració i respecte, consisteix en no discriminar la persona per raó de sexe, edat, ètnia, creences, llengua, orientació sexual, situació econòmica i limitacions físiques o psíquiques.
Autonomia i llibertat. Consisteix en la capacitat de la persona de prendre lliurement les seves decisions.
Intimitat i confidencialitat. La intimitat és l’esfera personal de cadascú, on conviuen els valors humans i personals. El respecte a la intimitat reclama una actitud de respecte envers la intimitat física o corporal de la persona, el respecte a la seva intimitat psicològica o interior, i que es mantingui confidencial tota la informació relacionada amb la seva vida personal.
Consciència social. La consciència social ajuda a ser conscient de com l’entorn pot afavorir o perjudicar el desenvolupament de les persones i suposa entendre les necessitats de l’altre.
Competència. La competència és la capacitat per a realitzar una activitat de manera correcta, amb afany de millora i amb la preocupació de cercar en tot moment l’excel·lència.
Responsabilitat i conducta ètica. És la capacitat d’una persona de ser la causa dels propis actes i assumir-ne les conseqüències. Ser responsable vol dir haver de respondre davant els altres de la pròpia conducta.
Transparència. Informar de manera clara i precisa, a fi de que la informació sigui comprensible, sense ambigüitats per ser degudament compresa.
Participació. La implantació d’una estratègia de participació requereix que el personal s’impliqui amb l’entitat millorant així els resultats dels projectes i plans.
Desenvolupament personal i professional. És un procés de desenvolupament evolutiu i integral que les persones poden experimentar de manera contínua durant la seva trajectòria professional.
Civisme. És el comportament de la persona que compleix amb els seus deures com a ciutadana, respecta les lleis i contribueix així al funcionament correcte de la societat i al benestar de la resta dels membres de la comunitat.

Drets

  • A la atenció integral: la persona usuària té dret a una atenció integral basada en el respecte a la seva naturalesa com a persona. L’atenció ha de ser una resposta adaptada a la demanda de cada persona, família i servei. Aquesta atenció es concreta en la valoració i intervenció d’un equip interdisciplinari.
  • A la informació: l’usuari té dret a sol·licitar i rebre informació complerta i regular, verbal i/o escrita, i amb un llenguatge accessible.
  • A la qualitat de l’assistència: qualificació professional del personal, la humanització del tracte i la cura de l’entorn i de l’hàbitat de l’usuari.
  • A la confidencialitat: l’entitat garanteix el màxim respecte a la confidencialitat de la informació i de les imatges, així com la protecció de dades personals de les persones usuàries. Quan sigui necessari el treball en equip, el secret compartit obliga a tot l’equip de professionals.
  • A la intimitat: la intimitat de les persones usuàries serà sempre respectada.
  • A conèixer la normativa del centre: les persones usuàries tenen dret a ser informades de la normativa del servei i de la seva aplicació.
  • A la protecció de la salut: totes les persones tenen dret a la protecció de la salut, fins i tot quan la malaltia no els permet decidir en el seu propi bé.

Deures

  • Col·laborar en el seu PIS: les persones usuàries han de col·laborar, en la mesura de la seva capacitat, en el compliment del seu programa terapèutic.
  • Respectar a les persones del seu entorn: la persona atesa ha de respectar a professionals i companys/es, fer un bon ús de les instal·lacions i dels recursos que es posin a la seva disposició.
  • Complir la normativa: la persona atesa ha de complir la normativa del centre.

    El compliment d’aquests drets i deures aporta i assegura qualitat i dignitat en l’assistència de les persones ateses.

A APASA treballem per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) i per millorar la seva qualitat de vida oferint-los entorns, suports i oportunitats, des del compromís ètic i la bona pràctica.

És per això que l’Espai de Reflexió Ètica (Eress Apasa) ha elaborat llibret «Això ha de canviar». Un llibret il·lustrat per Hernan en H, Del Terreno, amb el que ens hem volgut sumar al projecte Amposta Ciutat Diversa, impulsat per l’Ajuntament d’Amposta. Un projecte que vol posar de relleu com la diversitat, en el seu sentit més ampli, ens enriqueix com a societat. El projecte, ens ha de servir per posar en valor la diversitat com una oportunitat i per sensibilitzar a la societat sobre les problemàtiques que existeixen per alguns col·lectius.

Les PDID, molt cops, pel fet de tenir discapacitat no poden decidir sobre les coses de la seva vida: ja sigui perquè no tenen el suport i les oportunitats adequats i/o a l’abast, o bé perquè hi ha persones que creuen que no són capaces de poder decidir sobre la seva vida i les seves relacions. Però totes les persones, encara que siguem diferents en quan a capacitats, lloc de procedència, cultura… tenim els mateixos drets i ningú ens pot limitar el dret a la llibertat i intimitat, ni fer-nos reprimir els sentiments, ni les ganes de saber.

Per poder exercir la llibertat, les PDID, necessiten respecte i, de vegades, suport.

Tothom ha de poder sortir a fer un cafè amb qui vulguin, ha de poder seure al sofà al costat de qui els hi apeteixi, ha de poder fer-se una abraçada o un petó amb la persona que estimen… I ningú pot privar a les persones d’aquests drets, perquè són necessaris per a que puguem tindre una vida feliç i plena.

D’aquí surt la idea de «Això ha de canviar», perquè està a les nostres mans i perquè és la nostra responsabilitat garantir que se’ls respecta la seva dignitat com a persones.

Veure llibret “Això ha de canviar”

La comissió de sexoafectivitat d’APASA té com a objectius:
  • Tractar la sexoafectivitat com un punt més del Pla d’intervenció.
  • Oferir els suports necessaris per a una bona pràctica sexoafectiva (materials, formació…).
  • Vetllar per a què el dret a la sexoafectivitat no sigui només paraules i bones intencions, sinó concrecions en la pràctica quotidiana.
  • Promoure, fomentar i facilitar les revisions ginecològiques i/o urològiques de forma general d’acord amb les recomanacions generals de la població.
  • Potenciar pràctiques higièniques saludables i segures.
  • Promocionar i oferir educació sexoafectiva a usuaris, famílies i treballadors.
Veure “l’Ideari de sexoafectivitat”
L’objectiu final de la comissió és vetllar i garantir la igualtat d’oportunitats, així com informar i/o assessorar al personal de l’entitat en matèria d’igualtat i te les següents competències:
  • La negociació i l’elaboració del diagnòstic, així com la negociació de les mesures que integren el pla d’igualtat.
  • L’elaboració de l’informe amb els resultats del diagnòstic.
  • La identificació de les mesures prioritàries en vista del diagnòstic, el seu àmbit d’aplicació, els mitjans materials i humans necessaris per a la seva implantació i les persones o òrgans responsables, incloent-hi un cronograma d’actuacions.
  • L’impuls de la implantació del pla d’igualtat en l’empresa.
  • La definició dels indicadors de mesurament i els instruments de recollida d’informació necessaris per fer el seguiment i l’avaluació del grau de compliment de les mesures implantades.
  • Totes les altres funcions que li puguin atribuir la normativa i el conveni col·lectiu aplicables o que acordi la mateixa comissió. Això inclou la tramesa del pla d’igualtat, que s’ha d’aprovar davant l’autoritat laboral competent als efectes del registre, el dipòsit i la publicació.
Veure “Pla d’igualtat”