Àrees de Suport i Serveis Inclusius superadmin 17 d'abril de 2024
APASA
Snoezelen

El concepte Snoezelen, que té el seu origen als països nòrdics als anys 70 (Holanda), constitueix la filosofia que es segueix a APASA vers l’atenció a les persones ateses en els diferents serveis de l’entitat.

APASA inicia a l’any 2001 el coneixement i incorporació d’aquest concepte ja que convergeix amb la seva missió en garantir la millora de la qualitat de vida.

L’estimulació multisensorial i el concepte Snoezelen estan presents en totes les interaccions que es realitzen entre persones ateses i els professionals.

En aquestes interaccions es tenen en compte els entorns que s’ofereixen i les oportunitats que es proposen per desenvolupar-se en aquests entorns, sempre, tenint cura de la sensorialitat i des d’una mirada ètica.

La finalitat principal d’aquesta filosofia és generar benestar d’una forma global i tenint com a eines:

  • Entorn adequat, controlat sensorialment. Amb la informació (estímuls) proporcionats de manera ajustada al nivell de processament neurològic de la persona usuària.
  • Acompanyament apropiat, que permeti crear un vincle afectiu entre la persona usuària i el professional.

Els objectius d’aquesta relació basada en aquest concepte poden tenir finalitats específiques encaminades a aconseguir  objectiusterapèutics, pedagògics-educatius o d’oci i lleure. No obstant , totes aquestes finalitats tenen objectius coincidents ja que totes busquen influir en potenciar el desenvolupament global de la persona així com també proporcionar-li el major benestar possible.

APASA compta amb diferents espais creats (artificialment) per portar a terme aquesta intervenció. Aquests permeten controlar els estímuls que s’ofereixen a les persones ateses, quan gaudeixen d’activitats en els mateixos.

En diferents serveis d’APASA (diürns i residencials) es compta amb un espai snoezelen on es porten a terme sessions/activitats de manera individual o grups reduïts.

Actualment, el concepte snoezelen es té present en tots els entorns naturals on es troba la persona,  tant en activitats de la vida diària com activitats ocupacionals (activitats d’aigua, tallers sensorials grupals en els espais propis de cada persona usuària, Teràpia assistida amb animals, musicoteràpia..).

APASA
Àrea esportiva rehabilitadora

L’esport a APASA constitueix una eina fonamental per potenciar el benestar global de les persones ateses en els diferents serveis que l’entitat gestiona.

L’activitat física i l’esport adaptat són un element clau per aconseguir el major benestar en totes les seves dimensions – física, psíquica i social- millorant d’aquesta manera la qualitat de vida de tothom, especialment quan hi ha una vulnerabilitat afegida, fet que es troba  en relació directa amb la condició de vida de moltes de les persones que atenem.

La pràctica esportiva permet fomentar el desenvolupament global de la persona amb discapacitat intel·lectual. Facilita poder connectar amb els seus interessos, amb el seu desig d’acció i de moviment, proporcionant l’oportunitat d’experimentar una gran quantitat d’interaccions cognitives, emocionals i sensoriomotrius, utilitzant sempre – com a element mediador-  l’activitat física, el joc i l’esport.

Des d’APASA comptem amb tot un seguit de projectes que permeten desplegar i donar forma a tota aquesta vivència,  que es converteix amb un recurs molt important – implícita i explícitament – a nivell rehabilitador per algunes de les persones ateses, així com també, un recurs – per la seva influència- en  la inclusió social de tothom.

  • Programa anual d’activitats psicomotrius: activitats físiques quotidianes en els diferents serveis, realitzades en espais propis de l’entitat. Aquestes activitats estan  vinculades al manteniment i  millora de la salut global de totes les persones ateses treballant aspectes psicomotrius a partir de joc i esport adaptat. Activitat amb programació anual.
  • Activitats esportives adaptades realitzades a la comunitat:  activitat de piscina. Realitzada per persones ateses en els diferents serveis de l’entitat. Activitat anual.
  • Jornades esportives d’APASA: pràctica de diferents activitats esportives portades a terme, majoritàriament, en espais comunitaris com els diferents clubs esportius locals i, també,  clubs esportius d’altres municipis de la comarca. Engloba una variabilitat important d’esports. Durant una setmana totes les activitats programàtiques de tots els serveis són de caràcter lúdic i esportiu.
  • Club Esportiu l’Àngel – APASA: permet la participació en campionats federats organitzats per l’ACELL (Associació Catalana d’Esports i Lleure per a Persones en Discapacitat Intel·lectual). En aquests hi participen persones ateses en els diferents serveis en fer-se socis del Club Esportiu. Aquesta participació inclou formar part dels esdeveniments esportius també desenvolupats per Specials Olympics. Tota aquesta activitat implica entrenament en clubs esportius municipals com : Club de Bàsquet d’Amposta,  Club Gimnàstica Rítmica i Club d’Atletisme d’Amposta.
  • Participació en esdeveniments esportius diversos i inclusius: Des de l’entitat estem oberts a la col·laboració en esdeveniments esportius que es presenten anualment, de manera canviant,  com són els proposats per clubs esportius locals i  d’altres propostes  provinents de centres educatius d’Amposta (activitats inclusives).
APASA
Musicoteràpia

L’objectiu principal de la Musicoteràpia a APASA és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, treballant les sensacions i estimulant els sentits (oïda, vista, tacte…), capacitats bàsiques de l’ésser humà, facilitant un mitjà de comunicació a partir de la música sense la necessitat de desenvolupar el llenguatge verbal.

Amb la Musicoteràpia s’ha buscat millorar l’assimilació de la informació sensorial que se’ls ofereix, optimitzant la seva relació amb l’entorn. Les experiències musicoterapèutiques ofereixen aquest ambient d’estímuls controlats, en el que es treballen les sensacions, tenint les persones la llibertat d’explorar, descobrir i gaudir de les diferents experiències musicals que se’ls proporciona.

Amb les experiències musicals terapèutiques s’ha proporcionat l’ambient adequat per a participar en situacions musicals que serveixen de catalitzador per al desenvolupament individual i de la identitat degut a l’alt nivell d’interacció que és necessària per a realitzar-les.

APASA
Llar envelliment

L’any 2015 es va crear la Unitat d’Envelliment a la Llar l’Àngel, un projecte innovador i pioner, on es va estudiar i investigar com millorar l’atenció de persones amb DI en processos d’envelliment. Un grup de residents es trobaven en una edat avançada, amb processos degeneratius i/o demència, de forma que les seves necessitats i prioritats van canviar passant a ser molt essencial el manteniment de l’autonomia personal i el benestar emocional i físic de les persones, creant noves rutines diàries que aporten al manteniment de la qualitat de vida.

Des de la llar l’Àngel es va iniciar un programa de formació per tal d’oferir una intervenció especialitzada, donant suports especialitzats tenint en compte el moment vital i les necessitats d’un grup de residents que es trobaven en una edat avançada.

APASA
Caninoteràpia

La teràpia assistida amb gossos es mostra com una eina essencial per aconseguir fomentar diferents aspectes de la qualitat de vida de les persones que atenem a la entitat.Molts estudis demostren com la presència dels gossos contribueix a la relaxació de les persones (reduint variables fisiològiques com la pressió arterial i la freqüència cardíaca) , fomenten la comunicació , incrementen la motivació i augmenten la sensació de benestar emocional. És un tipus d’intervenció en la que mitjançant la interacció amb l’animal s’aconsegueixen objectius terapèutics concrets.

Es treballen diferents àrees :

  • Àrea cognitiva : millorar l’autocontrol, millorar l’atenció i la concentració , augmentar la memòria i adquirir coneixements nous.
  • Àrea psicomotriu :millorar la marxa , l’equilibri , habilitats motrius, coordinació viso-motora, motricitat fina i grossa i l’esquema corporal.
  • Àrea comunicativa: fomentar les interaccions positives i facilitar la comunicació verbal i no verbal.
  • Els beneficis són molt diversos i varien molt en funció de les necessitats i capacitats de les persones que hi participen.
APASA
Hort ecològic
Hort Urbà Ecològic dins les instal·lacions del Centre Ocupacional L’Àngel i Santa Bàrbara com a activitat de millora ambiental a través del conreu d’hortalisses seguint els principis de l’agricultura ecològica.

L’hort ens permet treballar els valors socials entre les persones usuàries que hi participen, ocupar el seu temps, afavorir la creació d’un teixit de noves relacions i millorar la seva qualitat de vida mitjançant una activitat física molt positiva per a la seva salut.
APASA
Activitat d'animació i lleure
Tenir oportunitats d’oci i animació que potencien el benestar emocional de les persones ateses i el seu desenvolupament global, és un dels objectius principals de la nostra atenció.

Activitats que ens permeten gaudir de la connexió amb l’entorn a partir de la música, el moviment i l’estimulació multisensorial és la proposta que ens plantegem amb aquesta activitat.
APASA
Activitat ball sensorial
El ball i expressió corporal ens permet desenvolupar d’una forma dinàmica la capacitat creativa personal i de grup, de manera integral i ordenada, descobrint- nos les nostres capacitats.

A través de la dansa i el ball s’ exploren i potencien les possibilitats comunicatives de les persones usuàries mitjançant la música i els materials que es facin servir adaptant-les a les característiques de cadascun dels participants del grup.